torsdag 8 mars 2012

Firande av Internationella kvinnodagen

8 mars. Internationella kvinnodagen. Vilket vi har firat för fullt.
Högläsning i matsalen ur Egalias döttar. Konstutställning i källaren på temat feminism/kvinnor. Jag och en annan tjej här i huset bestämde oss för några veckor sen att göra om i källaren så det blev en utställningslokal när vi upptäckte att det fanns utställningsväggar där nere. Så, bredvid frysen påväg till tvättstugan blev det konstutställning. Med vernissage idag.
Jag slängde upp lite saker jag gjort i mitt processarbete med fittor. Dessutom fanns där tryck gjorda med bröst. Krokibilder på nakna kvinnor. Broderier och mönsterstickningar som prydde väggarna.

Dessutom blev det film och tårta, som var formad som en fitta. Filmen är förövrigt ett tips, Flickorna från Dagenham heter den. En feelgood film, tror den är gjord förra året. Handlar om fabriksarbeterskor i England på 60-talet som strejkar för lika lön. Kvinnokamp och klasskamp, och så fina kläder.
Dock känns det tragiskt att vi inte har kommit så mycket längre idag. Kvinnor tjänar fortfarande inte lika mycket som män, även om det nu borde vara så rent juridiskt. Men snittet ligger på att vi tjänar 83% av det män tjänar, för samma arbete. Sen tillkommer det dessutom att fler kvinnor jobbar deltid och att många kvinnodominerade yrken är lågavlönade. Så den feministiska kampen behövs verkligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar