torsdag 15 augusti 2013

Att vara normen
Normer märks inte fören du bryter mot dem. Jag tänker på en diskussion om feminism som jag hade med en manlig bekant. Den började med 'Ni feminister hatar ju män' varefter jag hade en lång utläggning om sexism och maktstrukturer. Varpå jag fick svaret att han aldrig märkt av det. 
Och det är klart att han inte hade. Som vit hetro man utgör han normen.

Jag som vit och medelklass i Sverige märker aldrig många av de normerna som finns eftersom att de till stor del är anpassade efter mig. Att tänka på vad jag gör, vad jag säger och vilka normer jag reproducerar är ett steg för att slippa det samhället vi lever i idag. Att vända på rollerna är ett klassiskt, men effektivt, sätt att få upp ögonen för normerna som finns. I filmen Svenne likväl som i den feministiska klassikern Egalias döttrar där rollerna är omvända och samhället är ett matriarkat och männen förtrycks. För plötsligt syns normerna så mycket tydligare.

5 kommentarer:

 1. Men så bra film. Har aldrig sett den förut, tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sett den här förresten: http://youtu.be/gImPB1jzvSY?

   Radera
  2. Den filmen var verkligen bra! Den känns vagt bekant, men jag har inget minne av att jag har sett den innan. Känns lite som att man skulle filmatiserat en scen ur Egalias döttrar, eller för all del precis vad de ha gjort - en vardagsscen där de bara vänt på det.

   Radera
 2. Viktiga saker att komma ihåg indeed! Stanna upp och fundera lite är värt mycket. Mycket trevlig blogg för övrigt, jag favoritar med ens!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i. Och det är inte så lätt att se sin egen roll alltid.
   Och tack så mycket, kul att höra!

   Radera