torsdag 11 oktober 2012

Här står jag och kokar min menskopp

Det jag har läst eller hört om menskoppar är alltid odelat positivt. Utläggningar om hur praktiska de är då de inte behöver tömmas så ofta och man hinner glömma att man har mens. Eller hur skönt det är att slippa kvalet i slutet av mensen när tampongen suger upp förmycket och det är sådär trögt och lite smärtsamt att dra ut samtidigt som bindan gör att man blir sådär otrevligt varm och fuktig. Dessutom är det billigare än att hela tiden köpa mensskydd som förbrukas. Under en utekväll ägnade en bekant större delen kvällen åt att övertala resten av gänget hur fantastiskt menskoppen var. Kanske inte så anmärkningsvärt, om det inte var för att denne bekanta var en man. Som av förståeliga skäl aldrig själv provat en menskopp eller ens att ha mens. Men var desto mer committed till detta med att leva självförsörjande och inte konsumera. Men om till och med någon som aldrig haft mens är övertygad om menskoppens överlägsenhet så måste den ju vara bra. Eller?
För min erfarenhet är inte alls densamma. Även om jag håller med om allt i teorin så var detta med menskopp inte alls en speciellt kul erfarenhet i praktiken. Första gången jag testade lyckades jag överhuvudtaget inte att stoppa in den. Fett ont gjorde det. Nästa mens hade jag peppat mig till ett nytt försök. Denna gången funkade det bättre men att få ut den var panikartat och ett tag trodde jag att jag aldrig skulle få ut den. Dessutom kändes som om att det gav en föraning till hur det kan vara att föda barn. Därefter lämnade jag den till sitt öde liggandes i badrumsskåpet i drygt ett år. Kände mig ganska ensammen i mina dåliga erfarenheter av den, mot alla andras översvallande beröm för den. Senare ramlade jag över inslaget när Ligga med P3 testade menskoppar. Hög igenkänning på det. Framförallt var det skönt att höra att någon annan tyckte att det var jävligt knepigt i början. Så jag gav den en ny chans. Vi är inte helt vänner än. Jag och menskoppen. Men det är på gång.

4 kommentarer:

 1. Jag har använt menskopp i flera år, men jag tycker fortfarande det är lite meckigt. Som du säger är den jobbig att sätta in, brukar ta några försök för att få det bra. (Få ut den har jag dock aldrig haft problem med som så många andra. Du vet att man ska klämma på den va, så vacuumet släpper? Och den ska inte sitta långt in som en tampong.) Sen brukar den läcka en del också. Men det är fortfarande bättre än alla andra mensskydd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Tror åtminstone) att jag gör det enligt konstens alla regler. Men har problem med både att få tag i den så jag kan släppa ut vakuument och sen att rent fysiskt dra ut den sista biten efter att jag krystat ut den litesådär halvvägs. Men, antar att det är övning som gäller. Läckage eller andra problem har jag inte haft. När den väl sitter på plats så är den problemfri för min del.

   Radera
 2. Jag har använt min vid alla tillfällen. Första gångerna var det obekväm, eftersom jag inte lärt mig att sätta in/ta ut. Men efter tre gånger så fattade jag. Testa att skölja den i vatten innan den sätts in för att minsks friktionen. Och krysta när den ska ut, då är halva jobbet gjort. När den väl sitter bra och man har rätt storlek bör den inte läcka, jag använde min vid yoga utan problem. Jag fick också mindre ont under mensen när jag använde menskopp. Så, efter att kommit över chocken i början så var jag såld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, att mensvärken minskar har jag också noterat. Har tidigare märk att jag har mer mensvärk när jag använder tampong (jämfört med binda) och menskoppen hamnar på samma nivå som bindan där.

   Håller med om att skölja den i vatten underlättar lite. Kanske glidmedel är lösningen.

   Radera