torsdag 25 oktober 2012

Hår, hår, hår.

Bästa museet alla kategorier måste ju vara Nordiska. På något sätt så lyckas jag nästan pricka in det varje Stockholmsbesök. På gränsen till pinsamt.

Men deras nuvarande tillfälliga utställning då. Klart bättre än den om Plast, slår Skolslöjden och är nästan i nivå i att tävla med Modemakt. Ämnet är hår. Med utställningstitel Hår - attraherande, generande och provocerande. Hela grejen med hår tycker jag är väldigt intressant. Delvis i den rent ytliga bemärkelsen då jag byter frisyr ofta. Men framförallt i alla de normer som yttrar sig i hår. Jag har tidigare skrivit om kroppsbehåring på tal om detta med att kvinnor förväntas raka sig. Tydligen så kom detta med att raka armhålorna i samband med 20-talets ärmlösa klänningar, då armhålorna för första gången i modern tid började synas offentligt. Rakhyvelstillverkaren Gillette var inte sena att utnyttja det faktumet att armhålorna nu syntes och började göra reklam med glamorösa hårlösa kvinnor. På så sätt så skapade de en helt ny marknad i och med det hårlösa idealet. Det måste vara många miljoner som de tjänat under åren på rakhyvlar som ingen tidigare känt behovet av att köpa.

På utställningen fanns även en exposé över hur hårmodet har förändrats sen medeltiden, samt grejer gjorda av hår. Som Sandra Backlund som gjorde en kollektion med hår fanns med på ett hörn, liksom smycken från hårkullorna i Våmhus. Så ett tips för alla som har vägarna förbi Stockholm.

Bilden är skamlöst snodd från Sandra Backlunds hemsida, tröjan var med i hennes kollektion Body Skin and Hair

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar