tisdag 12 februari 2013

Utbildningssystemet

Sveriges skolsystem är en av de grejerna som får mig att känna mig tacksam och stolt över att vara svensk. Det var något som jag tänkte på när jag var utbytesstudent i Australien, likväl som här. Här i London jobbar jag med telefonförsäljning på ett företag som sysslar med extra-undervisning för barn. Föräldrarna betalar oss och deras barn kommer till våra lektioner 3 timmar varje vecka och pluggar kärnämnena engelska, matte och naturvetenskap.

I England, och speciellt i London, så är det otroligt stor statusskillnad på skolorna. Så det räcker inte att ungen har högsta betyg i alla ämnen, barnet ska dessutom gå på rätt skola. För att komma in på bra skolor måste barnen göra diverse prov under hela sin utbildning. Bland de viktigare är 11+ exam, där 10 åringar gör ett prov i engelska, matte och logik. De med högst betyg kommer in på en bra Gramma school. Vilket de behöver för att komma in på ett bra college och sen ett bra universitet. För, till skillnad mot sverige där utbildningen är det viktiga och alla universitet är mer eller mindre likvärdiga så är det här stor skillnad på vilket universitet du gått på.

Följden blir att barn från familjer där utbildning är viktigt blir pushade från de är 5-6 år gamla att ligga i topp genom att gå på extra undervisning och plugga i timmar varje dag. Med företaget som jag jobbar på så betalar föräldrarna £47 per vecka, ca 500 kr. Så barnen i familjer med gott om pengar kan vara bra i skolan. 

Tanken om att alla ska ha samma chans oberoende av bakgrund lyser med sin frånvaro. Att barnen ska få inflytande och en jämlik skola är också långt borta, som lärare ska barnen tilltala dig med efternamn - med logiken att om låter du dem säga ditt förnamn kommer de tappa all respekt för dig. Samt frånvaro av inställningen att barn ska få vara barn, ha tid att leka och att utbildning inte nödvändigtvis är nyckel till lycka i livet.

2 kommentarer:

  1. Håller helt med! Har också tänkt på det flera gånger sedan jag har varit här. Barnen jag tar hand om går på en privatskola och får så otroligt mycket läxor, 12 åringen har ett flertal varje dag. Föräldrana förväntar sig att de studerar medicin, psykologi eller något annat "smart" och ett så kallat "gap year" är otänkbart. De flesta privatskolor är väldigt bra men oftast måste föräldrar ha kontakter för att barnen ska kunna gå där. De vanliga skolorna varijerar men det finns en hel del som är riktigt dåliga. Så om du inte har pengar kan ditt barn inte få en bra utbildning, och folk verkar bara acceptera det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och just att folk bara accepterar läget gör mig så ledsen. Det är ju något som är fint med socialdemokratin i Sverige, att det inte bara från politiskt håll utan i människors medvetande som det finns en tanke om att alla barn ska ha samma förutsättningar. Minns från hela nedläggningsdebatten om skolorna i Simrishamn hur en del av föräldrarna från låg/mellanstadieskolorna pratade om att om skolorna las ner så fanns alternativet att ansöka om att starta friskola - fast egentligen ville de inte det eftersom att det är bättre om skolan är kommunal.

      Radera