söndag 10 februari 2013

Akvarellfärg och brist på vardagsfeminism

Roar mig med akvarellfärger och tuschpennor. Ute regnar det och i köket jäser degen för vad som ska bli semlor. 

Funderar lite över hur tacksam jag kan vara över att ha vuxit upp i Sverige där feminismen har kommit så pass långt. Att jag i betydligt större utsträckning slipper bli definierad utifrån att jag är kvinna utan istället för vem jag är som person. Här är mina manliga flatmates ständiga logik, som jag inte tror att de ens själva är medvetna om; Du stickar - det är för att du är tjej. Du använder diskborsten istället för en rengöringssvamp när du diskar - det är för att du är tjej och inte vill blöta ner händerna. Du vet hur man bakar - det är för att du är tjej. Du har en utläggning om att använda rengöringsmedel när man städar - det är för att du är tjej. Som att de var genetiska egenskaper som jag är född med. Skulle gärna byta det faktumet att jag sällan behöver betala för mina egna drinkar när jag går ut mot att inte bli definierad utifrån mitt kön.3 kommentarer:

 1. Får du faktiskt gratis drinkar MERPARTEN AV TIDEN när du går ut? Trodde detta var en myt! Själv har fått en nån enstaka gång på 10 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt inte i Sverige. Men i England ja. Bjudkulturen här är betydligt mer traditionell och män förväntas bjuda på ett helt annat sätt. Hade ganska svårt för det i början och hade en del diskussioner om det som brukade sluta i luddiga förklaringar om att vara en gentleman och att män tjänar mer. Så det är ju nära kopplat till att det är ett patriarkalare samhälle.

   Radera
 2. Ha, ha, ha, det där med diskborsten lät bara så dumt med tanke på att många kvinnor, på grund av sin socialisation i ett patriarkalt samhälle, jobbar med yrken där det inte sällan ingår att ha händer i vatten, skit och kyla ganska ofta. Jag jobbar med barn och ser hur mina händer bara blir torrare och mer spruckna för var dag som går.

  SvaraRadera