söndag 27 januari 2013

Allt nytt är gammalt - och 60-talet

Mycket av vårens mode är i stor utsträckning abstrakt och avskalat. Klara färger och skarpa kontraster. Summan av kardemumman skulle kunna vara att det är nytt och modern, vilket det absolut känns som. Men det är inte enbart frisyrerna i Louis Vuitton som flörtar med 60-talet.
Reklam för Louis Vuittons vår/sommarkollektion 2013

Ball Chair av Eero Aarnio, 1963
Mary Quants London ligger inte långt borta. För modescenen i London under 60-talet var fylld med nyskapande designers som tänjde gränserna för hur kläder kunde vara. För ungdomskultur var fortfarande något nytt och mode tillsammans med musiken fick markera det. The Beatles och jazz på musikfronten. Det sexuella revolutionen och större frihet för kvinnor. Många kreativa unga människor som var trötta på vuxenmodet startade upp sina egna små butiker där de sålde kläderna de gjorde.

Designmässigt så händer det inte enbart grejer inom modevärlden, utan inom arkitektur och design så jobbade man med nya material och nyskapande lösningar. En fåtölj måste inte se ut som fåtöljer alltid gjort och den kan göras i plast. Likväl måste inte kläder göras i tyg - plast, gummi och PVC började användas.

Marion Foale, 1964 - från Victoria & Albert museum
Andre Courrèges, 1966


Två designers som var inflytelserika vid denna tid var Mary Quant och André Courrèges, som båda brukar få credden för att skapa minikjolen. Men snarare än att de två designerna råkade få samma idé samtidigt av en slump så var det något som låg i tiden. Mary Quant som var en av de unga brittiska designers som öppnade egen drev butiken Bazaar och brukar även får äran för att skapa färgglada strumpbyxor och hotpantsen. Hon skapade 1964 en kollektion med minikjolar. Samma år skapade André Courrèges en Spacekollektion och året därpå en Modskollektion, där han använde sig av minikjolar. The rest is history.

Men som Mary Quant själv sa “It wasn’t me or Courrèges who invented the miniskirt anyway—it was the girls in the street who did it.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar