torsdag 2 maj 2013

Enklaste brödet

Nybakt bröd tillhör de sakerna som är så goda att jag dör lite. Bakar därför ofta eget bröd. Tänkte att jag skulle dela med mig av det superenkla receptet som är det jag använder mest numera. Hemligheten är att ha gott om tid.

7 dl mjöl
3,5 dl vatten
1 tsk salt
1/2 tsk torrjäst (eller ca 10 g färsk jäst)

Mängden kan man ändra som man vill, men dubbelt så mycket mjöl som vatten och så lite salt. Sen brukar jag ha i vad helst jag har hemma som är gott. Idag blev det solrosfrön. Annars funkar det bra med saker som ost, färska örter, oliver eller rivna morötter.

(Inser att jag är lite väl varumärkestrogen)


Blanda ihop allt i en bunke. Använder du färsk jäst går det bra med kallt vatten, men är det torrjäst behöver vattnet vara varmt för att jästen ska sättas igång. Det behövs inte knådas utan det räcker med att det blandats. Lägg sen på en kökshandduk och lämna att stå i ca 8-10 timmar. När degen lämnas att jäsa så pass länge så hinner glutenet utvecklas vilket får samma effekt som man annars uppnår med knådandet. Så att vänta är nyckeln för den late utan bakmaskin.

Efter degen har jäst klart så bakas det ut till ett bröd. Då brukar jag rundriva brödet för att få till en bra rund form. Snodde instruktionsfilmen från Pain de Martins blogg, som har ett inlägg om rundrivning.
När degen är bakad till ett bröd så lägger jag den på plåten (eller i detta fallet i en rund kakform eftersom att min ugn i mitt nuvarande boende är en gasugn med bara värme underifrån och brukar bränna pizzor, så brödbaket blir lite spänning i vardagen) och låter jäsa en timme. 

Sätt ugnen på 225 grader i god tid innan brödet jäst klart så ugnen har hunnit värma upp sig. Stoppa i brödet. 
Vill man att brödet ska kunna expandera extra bra så är ett tips att ställa in en skål med vatten, när vattnet blir varmt och förångas så blir det högre luftfuktighet och skorpan blir inte hård lika snabbt utan brödet hinner svälla först. 
När brödet har fått en hård skorpa med fin färg kan man sänka värmen, vanligtvis efter ca 15 min. Sänkt till 175 grader. Har du haft i en skål med vatten så öppna nu ugnsluckan för att släppa ut vattenångan, upprepa ett par gånger med 5 minuters mellanrum.

Grädda i ca 40-45 minuter. Plocka ur ugnen, låt svalna på ett galler lite för att det ska gå lättare att skära. Sen, ät!


2 kommentarer:

 1. Waaah, ser superyummit ut! Kör du surdeg också? Hoppas du har det bra, det verkar så, KRAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen surdeg för närvarande. Mitt bakande (och mitt liv) är lite för oregelbundet för det just nu. Men förra hösten och sommaren höll jag på att experimentera en hel del med surdeg. Blir om möjligt ännu godare bröd.
   Jo, det är fint med mig. Hur är det med dig, åter i Sverige?

   Radera