tisdag 18 december 2012

Vattnet i kranen

Jag har funderat över detta med att många här i London köper vatten på flaska. Syftar då inte på halvlitersflaskorna som folk köper när de skyndar förbi utan att människor släpar hem flerliters flaskor från mataffären. Har inte riktigt fattat varför eftersom att jag har fått veta att kranvattnet är drickbart.
   Men häromdagen fick jag förklaringen. Vattnet innehåller tydligen stora mängder tungmetaller och kemikalier. Har inte hittat några säkra källor på hur det ligger till egentligen, från statligt håll säger de att vattnet är helt okej, men flertalet fristående organisationer säger att folk bör undvika att dricka det i stora mängder. Att tappa hår samt att få ont i halsen eller utslag är inte helt ovanliga biverkningar.
   När jag tänker på det så blir jag inte så förvånad egentligen. Som när jag på hostelet bytte batterier och sen skulle göra mig av med de gamla batterierna och undrade vad jag skulle göra av dem så fick jag svaret: släng i soporna. Frånvaron av sopsortering i England generellt är lätt irriterande och det gör lite ont i hjärtat när jag slänger glasflaskor eller metallburkar i soporna. Men vid batterier gick min gräns så nu ligger de på botten av min väska och väntar på att jag ska ta reda på vad man gör med batterier i denna stad. För att slänga det i soporna så att kvicksilver och andra tungmetaller lakas ut i grundvattnet känns som en dålig idé.
   För själv har jag ingen lust att lägga pengar på att köpa vatten i stora flaskor, än mindre orkar jag släpa hem dem från mataffären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar