fredag 5 juni 2015

måla måla [scenografi] varje fredag, och så varje

Hänger på scenografiavdelningen på en teater här i Gent nu under juni. Har varit taggad på praktiken där, speciellt efter ha läst två kurser i scenografi under våren. Under tiden jag är där så kommer vi jobba med samma produktion, och jag fascineras över mängden arbete som läggs ner av en ganska stor personalstyrka. Omg så mycket folk när alla andra delar av produktionen räknas in för sammanlagt 10-15 föreställningar. 
   Under veckan så har jag ägnat mig åt att måla 180 slipers, trädelarna för järnvägen, som ska löpa igenom hela den långa industribyggnaden som fungerar som scen. Patinera med olika färger lager på lager tills det inte längre går att se att de var ljus plankor för bara några dagar sen. Så skönt att få göra något riktigt i verklig storlek efter en vår med modeller och ritningar av projekt som aldrig kommer längre än så. Fri tillgång på kaffe på det and I'm in.

tisdag 2 juni 2015

Dip-dye glädjen

Jag gav mig i kast att färga i gradient. Tidigare har jag bara färgar saker där allt ska ha samma nyans så körde hälften hälften på läsa in mig och testa mig fram. Men nu behövde göra det för ett skolprojekt men oj vad kul det var. Fick feeling och ville färga allt jag äger och har. Nöjde mig med det vita så blev bara två ynkliga trosor som blev impulsfärgade.

Steg ett. Preppa det du ska färga. Dvs, tvätta det om det är en ny textil för att få ur kemikalier som det impregnerats med så färgen fäster bättre.

Steg två. Färg. Jag hittade småpåsar med textilfärg för handfärgning, blandade för att få rätt nyans. Min färg skulle det varmfärgas med, så körde med en stor gryta där jag fick plats med mycket vatten så textilen fick plats att röra sig så det inte riskerar att bli fläckigt.


Steg tre. Beroende på vilken typ av gradient du vill ha så kan själva färgandet göras lite olika Jag ville att min skulle gå från vit via väldigt ljus nyans ända till mörkröd och gjorde ett par tester innan jag körde på. Jag blandade ut pyttelite pigment med vatten och doppade allt fram till översta kanten i en halv minut och drog sen upp den översta biten ur vattnet. Därefter blandade jag successivt i mer pigment i vattnet (jag förblandade i en burk pigmentet med vattnet för att slippa klumpar) och lät det ligga i. Så för den nedersta mörkaste biten så hade jag i allt pigment och det fick koka i färgningsbadet i en halvtimme (vilket var den rekommenderade tiden på färgens förpackning) 



Värt att veta är att om tyget är fuktig så suger det inte upp färgen högre än du doppar och du har mer kontroll, men å andra sidan så vill du ha den snygga klassiska dip-dye effekten av hur färgen sugs upp i tyget så behöver det vara torrt för att det ska ske.


Steg fyra. Skölj ur all överflödig färg. Gör det uppifrån så inte det vita får färg på sig då det blöder friskt i början. När vattnet rinner klart är det bara att hänga upp på tork och det är klart.


Finito!